Moje konto
Zawód kucharz - ile zarabia kucharz i jak nim zostać?

Zawód kucharz - ile zarabia kucharz i jak nim zostać?

Szymon Barczak
Szymon Barczak
Ekspert kariery

 

Gessler, Wachowicz, Brodnicki, Okrasa.

 

Dobrze wiesz, co łączy te nazwiska: zawód kucharz.

 

Gotować i jeszcze dostawać za to pieniądze!

 

Brzmi świetnie, tylko jak to zorganizować?

 

W tym artykule dowiesz się:

 

  • jak zostać kucharzem
  • ile zarabia kucharz
  • gdzie szukać pracy jako kucharz.

 

Sprawdź kreator CV. Stwórz profesjonalne CV. Zwiększ swoje szanse na zdobycie dobrej pracy.

 

cv

Zobacz inne wzory, stwórz CV oraz list motywacyjny i pobierz dokumenty w PDF tutaj

 

Oto opinia Gosi — jednej z użytkowniczek naszego kreatora:

 

Dzięki takiemu świetnemu CV i listowi dostałam super pracę bardzo szybko!

 

Stwórz CV teraz

 

1

Jak zostać kucharzem?

 

Gastronomia to nie to samo co gotowanie w domu. Kucharz gotuje setki dań każdego dnia. Musi być dobrze zorganizowany i szybki.

 

Podstawą jego pracy jest poczucie smaku.

 

Oczywiście z biegiem czasu i doświadczeniem Twoje poczucie smaku będzie się wyostrzać.

 

Niemniej bez zmysłu smaku nie zostaniesz mistrzem sztuki kulinarnej.

 

Ma to swoją przyczynę.

 

Raport Polska na Talerzu 2018 od MAKRO Polska mówi wyraźnie, że o powrocie konsumentów do danego lokalu w 66% decyduje smak potraw. Jednocześnie elementy takie jak wystrój lokalu czy urozmaicone menu odpowiadają jedynie za 20% decyzji o powrocie.

 

Zatem—

 

Smak to podstawa dobrej restauracji!

 

Trzeba zdać sobie sprawę, że gotowanie w domu a gotowanie dla klienta to dwie różne sprawy. W domu gotujemy bez presji czasu. Mamy luz psychiczny. W pracy kucharza zaskoczyło mnie to, jak wielozadaniowe jest to stanowisko. Praca ta niejednokrotnie wymaga spontanicznego działania, ale przy zachowaniu spokojnej głowy.
Żaklina Michałowska
Żaklina Michałowska
Kucharz zawodowy

 

Oczywiście w pracy kucharza przydaje się także zmysł artystyczny.

 

Jest to warunek kluczowy zwłaszcza w bardziej renomowanych restauracjach, gdzie ekspozycja dania ma bardzo duże znaczenie.

 

W mniejszej gastronomii, na przykład w kuchni bemarowej, ekspozycja z perspektywy kucharza nie jest tak istotna. Zajmuje się nią najczęściej osoba odpowiedzialna za bemar.

 

W zawodzie kucharza ważne jest także usposobienie, łatwość nawiązywania kontaktów, umiejętność pracy w grupie, pod presją czasu.

 

Wszystko to składa się na predyspozycje do zawodu.

 

Jednak—

 

Co z wykształceniem gastronomicznym?

 

Odpowiednie wykształcenie na pewno nie zaszkodzi, ale w większości przypadków nie jest wymagane do pracy na stanowisku kucharza.

 

Wynika to z prostego faktu:

 

Pasjonat kulinariów jest w stanie nauczyć się gotować samodzielnie. Mowa o takich umiejętnościach jak milimetrowa precyzja w siekaniu warzyw. Metodą prób i błędów pasjonat może również nauczyć się, jakich przypraw używać.

 

Doświadczenia z profesjonalnym sprzętem gastronomicznym można natomiast nabrać już bezpośrednio w środowisku pracy.

 

Zatem—

 

Jeśli skończyłeś już szkołę średnią, nie musisz martwić się, jeżeli nie była to szkoła gastronomiczna. Poradzisz sobie bez niej.

 

Natomiast—

 

Gdy stoisz dopiero przed wyborem szkoły średniej, a marzy Ci się praca jako kucharz, możesz wybrać szkołę, która da Ci odpowiednie kwalifikacje.

 

Posiadanie kwalifikacji ułatwi Ci uzyskanie pierwszej pracy jako kucharz. Dzięki szkole uczącej zawodu, przyspieszysz również swój rozwój kluczowych umiejętności kucharskich.

 

Technikum gastronomiczne czy szkoła branżowa?

 

Obie ścieżki umożliwiają uzyskanie odpowiednich kwalifikacji zawodowych.

 

Niestety—

 

Nauka w technikum gastronomicznym trwa obecnie aż 5 lat. Kwalifikacje uzyskuje się na sam koniec szkoły.

 

Jeśli nie zależy Ci na podchodzeniu do matury, możesz wybrać branżową szkołę I stopnia (dawniej nazywaną zasadniczą szkołą zawodową). Szkoła branżowa koncentruje się w pełni na przygotowaniu do zawodu. Dzięki temu okres nauki w szkole branżowej I stopnia wynosi jedynie 3 lata.

 

Po ukończeniu szkoły branżowej I stopnia i zdaniu egzaminu, uzyskuje się kwalifikację TG.07 — sporządzanie potraw i napojów. W tym momencie można już zacząć szukać pracy w zawodzie kucharza. Możesz też kontynuować naukę w szkole branżowej II stopnia.

 

Nauka w takiej szkole trwa 2 lata. Po jej ukończeniu uzyskasz kwalifikację TG.16 — organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz będziesz mógł podejść do matury.

 

Kwalifikacje TG.16 przygotowują Cię do pełnienia funkcji szefa kuchni, menadżera lub właściciela restauracji. Mogą okazać się szczególnie przydatne w dalszej karierze kucharza.

 

Różnica między szkołą branżową, a technikum polega na tym, że technikum obejmuje swym zakresem obie kwalifikacje.

 

Można stwierdzić, że szkoła branżowa rozbija 5-letni tryb nauki na dwa okresy (stopnie): 3-letni i 2-letni, podczas gdy technikum realizuje ten zakres za jednym zamachem.

 

W trakcie nauki zarówno w szkole branżowej, jak i w technikum, odbędziesz praktyki w restauracjach. Ma to największe znaczenie w karierze zawodowej kucharza.

 

Jeśli zamierzasz podejść do matury, zdecydowanie warto wybrać technikum gastronomiczne. Jakie? Sprawdź ranking: Perspektywy — Ranking Egzaminów Zawodowych (Technika).

 

Jeśli jednak jesteś całkowicie początkujący, i nie wiesz, czy zawód kucharza jest dla Ciebie, zacznij od tego:

 

Jak zacząć naukę gotowania?

 

Rozpocznij od poznania podstawowych smaków. Musisz nabrać solidnych podstaw, zanim zaczniesz realizować swoje ambicje kulinarne.

 

Pamiętaj, żeby nie rzucać się na głęboką wodę — pierwsze potrawy powinny być proste. W przeciwnym wypadku możesz szybko stracić motywację do pracy.

 

Nie wiesz od czego zacząć? Najlepiej od podstaw. Spróbuj usmażyć kotlet schabowy, ugotować rosół albo gulasz wieprzowy z warzywami. Wydaje się to banalne. Jednak przygotowanie takich potraw wcale nie jest takie proste — bardzo trudno osiągnąć idealny smak. Ale—
Nie poddawaj się i próbuj. Dopiero po osiągnięciu perfekcji w prostych daniach, zacznij gotować trudniejsze potrawy. Dobrym pomysłem na poszerzenie swoich umiejętności jest odwiedzanie restauracji i odtwarzanie dań w warunkach domowych.
Żaklina Michałowska
Żaklina Michałowska
Kucharz zawodowy

 

Zdecydowanie nie zaczynaj od nowoczesnej kuchni i trudnych dań. Szybko się wypalisz. A jeśli jesteś osobą dorosłą i zależy Ci na formalnym wykształceniu, rozważ:

 

Kursy kwalifikacyjne — zawód kucharz

 

Na rynku istnieje wiele szkół umożliwiających uzyskanie odpowiednich kwalifikacji.

 

Możesz uzyskać kwalifikacje TG.07 i TG.16 bez konieczności uczęszczania do 5-letniego technikum czy szkoły branżowej.

 

Nie oznacza to jednak, że przyjdzie Ci to szybko i łatwo.

 

Kwalifikacyjny kurs zawodowy trwa 3 semestry, czyli 1,5 roku. W zależności od szkoły może odbywać się w trybie stacjonarnym lub zaocznym.

 

Dla każdej z kwalifikacji musisz ukończyć osobny kurs i zdać osobny egzamin. Całość zajmie Ci zatem minimum 3 lata.

 

Jeśli nie masz tyle czasu, możesz rozważyć kurs na kucharza. Trwa on około 80-140 godzin. Kursy kucharskie oferuje wiele instytucji szkoleniowych.

 

Niestety, w tym przypadku nie otrzymasz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Otrzymasz natomiast certyfikat ukończenia kursu.

 

Oprócz typowych kursów, ciekawym rozwiązaniem na poszerzanie swoich umiejętności są warsztaty kulinarne. Udział w warsztatach kulinarnych zostanie potwierdzony odpowiednim certyfikatem. On też może zwiększyć Twoje szanse na pracę marzeń!

 

Pamiętaj, aby rozsądnie wybrać szkolenie gastronomiczne:

 

  1. Zwróć uwagę na opinie o danym szkoleniu.
  2. Zweryfikuj doświadczenie kadry szkoleniowej.
  3. Zwróć uwagę na stosunek zajęć teoretycznych i praktycznych (zależy Ci na tym drugim).
  4. Porównaj stosunek ceny do programu warsztatu -— unikaj wyjątkowo tanich szkoleń.
  5. Wybierz szkolenie z mniejszą liczbą uczestników — wtedy prowadzącemu łatwiej jest odpowiadać na pytania.

 

Kucharz okrętowy — jak nim zostać?

 

Kucharz na statku zajmuje się tym samym, co kucharz na lądzie. Taka praca wiąże się jednak z wieloma miesiącami spędzonymi na morzu.

 

Ekwiwalentem za czas spędzony daleko od domu są pieniądze — kucharz na statku zarabia znacznie lepiej niż ten na lądzie.

 

Pogodzenie takiej pracy z życiem rodzinnym jest bardzo trudne. Niemniej—

 

To ciekawa opcja dla wszystkich kucharzy rządnych przygód!

 

W tym przypadku wykształcenie gastronomiczne jest wymagane. Inaczej nie otrzymasz świadectwa kucharza okrętowego.

 

To nie wszystko.

 

Zgodnie z przepisami kucharz okrętowy musi posiadać wiele innych uprawnień, w tym ukończyć przeszkolenie z technik ratunkowych czy ochrony przeciwpożarowej stopnia podstawowego.

 

Chcesz przeżyć przygodę, podróżować, a przy tym dobrze zarabiać? Wybierz pracę na morzu: Jak zdobyć pracę na statku? [nie tylko dla marynarzy].

 

2

Zalety i wady pracy jako kucharz

 

Tak jak każdy medal ma dwie strony, zawód kucharza również ma swoje cienie i blaski. Oto najważniejsze zalety:

 

Brak nudy

 

Praca na kuchni zapewnia zastrzyk adrenaliny. Dzieje się bardzo dużo, trzeba mieć oczy dookoła głowy.

 

Atmosferę pracy na kuchni można porównać do tej panującej na boisku podczas meczu. W kuchni również toczy się gra zespołowa. Cały zespół pracuje w pełnym skupieniu i daje z siebie wszystko.

 

Oprócz tego, każdy dzień na kuchni jest inny. Pojawiają się nowe wyzwania czy możliwości. Praca na kuchni jest idealna dla osób, które lubią nieszablonowość i niespodzianki.

 

Namacalny efekt pracy

 

Praca kucharza opiera się na tworzeniu. Kucharz widzi bezpośredni efekt swoich wysiłków. To, co tworzy, jest namacalne. Gdy kucharz włoży więcej wysiłku w swoją pracę, będzie to od razu widać.

 

Oprócz tego, efekty pracy kucharza docierają bezpośrednio do klientów, czyli gości restauracji. Otrzymuje on natychmiastową informację zwrotną na temat jakości swojej pracy. To daje niesamowitego kopa do działania!

 

Interdyscyplinarność

 

Panuje przekonanie, że praca na kuchni to praca fizyczna. Zgadza się. Kucharz przerabia tony żywności każdego dnia.

 

To jednak nie wszystko. Praca na kuchni wymaga również wielu innych umiejętności. Trzeba być dobrym psychologiem, marketingowcem czy menedżerem.

 

Niestety zawód kucharz posiada również szereg wad. Do najważniejszych z nich należy:

 

Trudność uzyskania urlopu

 

Kuchnia musi działać tu i teraz. Niełatwo jest więc dostać urlop na żądanie. Uzyskanie urlopu wypoczynkowego również może być problematyczne, jeśli nie znajdziesz sobie zmiennika, który zdecyduje się pracować za Ciebie, na przykład przez tydzień dzień po dniu.

 

Co więcej—

 

Wszelkie święta, weekendy i inne dni ustawowo wolne prawdopodobnie będziesz spędzać w pracy. To właśnie w te dni restauracje notują najlepsze utargi.

 

Praca w niestandardowych godzinach

 

Nie tylko dni pracy są sporym utrapieniem. Kucharz pracuje również do późnych godzin nocnych.

 

Para zakochanych spędza swoją randkę w restauracji do godziny 1:00 w nocy. Brzmi romantycznie, ale nie dla kucharza, który musi przygotowywać dania na bieżąco.

 

Co więcej—

 

Kucharze często pracują w wymiarze kilkunastu godzin dziennie. Nie jest to zdrowe i wiąże się bezpośrednio z kolejną wadą tego zawodu.

 

Duże obciążenie organizmu

 

Praca na kuchni bardzo obciąża organizm. Często nie ma miejsca nawet na chwilę przerwy. Wykonuje się ją też na stojąco, stąd łatwo o bóle nóg czy kręgosłupa.

 

Stres

 

Na kuchni zawsze może się coś zdarzyć. Każdy dzień jest inny. Podwładni nie przychodzą do pracy bez powiadomienia, dostawy spóźniają się lub restaurację odwiedziła kontrola sanepidu.

 

Skondensowany nadmiar problemów potrafi doprowadzić do szału. Wszystkimi tymi sprawami trzeba się bowiem zająć na bieżąco.

 

Nieprzyjemne w pracy kucharza potrafią być złe warunki pracy. Przykład to brak profesjonalnego wyposażenia kuchni. Dużym dyskomfortem jest również gotowanie na słabych produktach. Ciężko zrobić z nich coś smacznego i podpisać się pod takim daniem.
Żaklina Michałowska
Żaklina Michałowska
Kucharz zawodowy

Czy wiesz, że 98% Polaków odczuwa stres? Naucz się, jak sobie z nim radzić: 11 sposobów na stres w pracy i na co dzień

 

3

Ile zarabia kucharz?

 

Obowiązki kucharza i ich zakres przekładają się na zarobki.

 

Jednak—

 

W każdym lokalu gastronomicznym obowiązki te są inne.

 

Stanowiska kucharskie są również podzielone na szczeble rozwoju. Zanim zostaniesz kucharzem, często musisz zacząć od niższego szczebla.

 

Zakres obowiązków jest różny w zależności od restauracji. Nie mając doświadczenia gastronomicznego, ciężko dostać się od razu na stanowisko kucharza. Zazwyczaj zaczyna się od niższych stanowisk na przykład pomocy kuchennej lub młodszego kucharza.
Żaklina Michałowska
Żaklina Michałowska
Kucharz zawodowy


Jak wskazują badania, liczba restauracji w Polsce rośnie o około 5% rocznie. Sam rynek gastronomiczny w Polsce wzrasta o około 6% rok do roku. W 2017 roku był wart 28,6 mld zł.

 

Na rynku pojawia się coraz więcej restauracji, więc o pracę w gastronomii dość łatwo.

 

Drabinka awansu kucharza prezentuje się następująco:

 

1. Pomoc kuchenna

 

Jest to najniższe stanowisko w kuchni. Dla wielu kucharzy stanowi wstęp do gastronomii. Pracownik na tym stanowisku zajmuje się:

 

  • obieraniem i szatkowaniem warzyw
  • przygotowywaniem i doprawianiem surówek
  • panierowaniem mięs
  • przygotowaniem sosów na zimno
  • pracami porządkowymi
  • myciem naczyń.

 

Wg portalu Wynagrodzenia.pl mediana wynagrodzeń pomocy kuchennej to 2400 zł brutto.

 

2. Młodszy kucharz i kucharz

 

Do obowiązków kucharza należy m.in.:

 

  • porcjowanie mięsa i ryb
  • przygotowywanie dodatków mącznych
  • przygotowywanie sosów na ciepło
  • obróbka termiczna mięs
  • przygotowywanie zup.

 

Mediana zarobków kucharza to 2840 zł brutto. Oznacza to, że 25% kucharzy zarabia więcej od tej kwoty, a 25% zarabia mniej.

 

3. Szef kuchni i jego zastępca

 

Nie każdy lokal gastronomiczny posiada zastępcę szefa kuchni. Mniejsze lokale gastronomiczne posiadają jedynie szefa kuchni.

 

W momencie gdy jest ich dwóch, ostateczne decyzje są w gestii szefa kuchni.

 

Niemniej do obowiązków obojga należy:

 

  • dzielenie pracy pomiędzy pracowników restauracji
  • dbanie o prawidłowe przygotowywanie potraw zgodnie z recepturami
  • pilnowanie porządku na kuchni i wyglądu potraw
  • sporządzanie zamówień według zapotrzebowania
  • przestrzeganie wszelkich zasad HACCP (sanepid).

 

Wynagrodzenia.pl podają, że mediana zarobków szefa kuchni to 4820 zł brutto, natomiast raport Hays o średnich zarobkach w roku 2018 mówi, że szef kuchni może zarabiać od 5 000 do nawet 17 000 zł brutto.

 

Pamiętaj—

 

Zarobki różnią się w zależności od rodzaju umowy (umowa o pracę, umowa zlecenie), konkretnego zakresu obowiązków oraz renomy danej restauracji.

 

Całkiem inaczej zarobki kształtują się w małej gastronomii, a inaczej w sieciówkach.

 

W małej gastronomii masz możliwość negocjowania zarobków. W sieciówce natomiast masz o wiele większą szansę otrzymać umowę o pracę lub nawet świadczenia dodatkowe takie jak karnet na siłownię.

 

W małych firmach gastronomicznych możesz spotkać się z ofertą pracy na czarno na przykład przez pierwszy miesiąc. Pamiętaj, że jest to nielegalne i taką ofertę możesz zgłosić PIP: Gdzie zgłosić i jakie kary grożą za pracę bez umowy.

 

Interesuje Cię żywienie, ale gastronomia nie jest dla Ciebie? Sprawdź równie ciekawy zawód: Jak zostać dietetykiem? [zarobki, oferty].

 

4

Gdzie szukać pracy jako kucharz?

 

Ogłoszenia o pracę w gastronomii znajdują się we wszystkich wiodących portalach z ogłoszeniami o pracę.

 

Sprawdź te portale:

 

 

To nie wszystko—

 

Pracę jako kucharz możesz znaleźć w najpopularniejszym serwisie społecznościowym. Na Facebooku znajduje się wiele grup, na których pracodawcy publikują oferty pracy.

 

Najpopularniejsza grupa tego typu to Praca w Gastronomii — cała Polska.

 

Możesz również poszukać grupy dla Twojego miasta. Przykładowo kucharze z Warszawy mogą szukać pracy na grupie Praca w gastronomii — Warszawa i okolice.

 

Na to zwróć uwagę:

 

Podczas poszukiwania pracy nie kieruj się tylko zarobkami.

 

Odpowiednie środowisko pracy będzie sprzyjać Twojemu rozwojowi w gastronomii. Gdy rozwiniesz skrzydła, możesz zostać szefem kuchni.

  

O tym pamiętaj:

 

Podczas rozmów kwalifikacyjnych dokładnie dopytaj się o zasady rozliczenia wynagrodzenia. Niektóre oferty pracy podają wynagrodzenie dla pracy ponad etat.

 

Przykładowo w systemie 2/2 kucharz pracuje około 15 dni w miesiącu. Dzień pracy może wynosić wtedy 13,5 godziny. Pracodawca w takim przypadku może w ogłoszeniu podać kwotę dla 200 godzin przepracowanych w miesiącu.

 

Znalezienie pierwszej pracy będzie sporym wyzwaniem. Pomoże Ci nasz poradnik: Jak znaleźć pracę? [17 porad].

 

5

CV kucharza — jak napisać?

 

Musisz wiedzieć jedno:

 

W gastronomii liczą się przede wszystkim umiejętności i doświadczenie.

Żaklina Michałowska

 

Musisz zatem napisać swoje CV w taki sposób, aby pokazać, że znasz się na rzeczy!

 

Kreator CV zawiera profesjonalne szablony. Skorzystaj z niego i stwórz CV, które wyróżni się na tle kandydatów.

 

dietetyka cv

Zobacz inne szablony, stwórz CV i pobierz dokument w PDF tutaj

 

Jak napisać najlepsze CV kucharza? Skorzystaj z tych wskazówek:

 

  1. Dopasuj CV i list motywacyjny do pracy kucharza.

 

Skup się przede wszystkim na umiejętnościach kulinarnych. To właśnie one interesują pracodawcę najbardziej. Twoje CV musi odpowiadać ofercie pracy, bo tylko wtedy wzbudzi zainteresowanie. Sprawdź: Jak dostosować CV do oferty pracy — praktyczne przykłady.

 

  1. Dodaj do CV podsumowanie zawodowe.

 

Rekruterzy poświęcają średnio 6 sekund na jedno CV. Dodając podsumowanie zawodowe zwiększasz swoje szanse na to, że przykujesz oko rekrutera do swojego CV na dłużej. Wyróżnij się z tłumu innych kandydatów: Podsumowanie i cele zawodowe pracownika — wzór jak napisać i przykłady.

 

  1. Pochwal się konkretnymi umiejętnościami i doświadczeniem.

 

Unikaj ogólnych informacji. Każdy może napisać, że jest pracowity lub odporny na stres. Bez potwierdzenia tych umiejętności, słowa te niewiele znaczą dla pracodawcy. Sprawdź: Doświadczenie zawodowe w CV: jak opisać? Przykłady i 4 rady eksperta oraz Umiejętności miękkie i twarde — lista z przykładami. Jak je wpisać w CV?

 

  1. Dobrze wykorzystaj list motywacyjny.

 

Nie przepisuj swojego CV do listu motywacyjnego. Wykorzystaj tę formę dokumentu, aby opisać korzyści, jakie przyniesiesz pracodawcy. Wzór takiego dokumentu, wraz z przykładami, znajdziesz tutaj: Krótki list motywacyjny po polsku i angielsku — jak napisać?

 

  1. Stwórz czytelne i poprawne CV oraz list motywacyjny.

 

Pamiętaj, że dobre wrażenie robi się tylko raz. Jeśli Twoje dokumenty aplikacyjne będą niechlujne i nieczytelne, zrobisz bardzo złe pierwsze wrażenie. Prawdopodobieństwo otrzymania pracy będzie bliskie zeru.

 

Więcej rady, jak napisać idealne cv i list motywacyjny do pracy w kuchni, znajdziesz w artykule: CV i list motywacyjny kucharza — 6 porad jak napisać (wzór + przykłady)

 

Czy myślisz, że praca w zawodzie kucharza to dobry wybór kariery? Podziel się swoją historią w komentarzu poniżej. Czekamy na Twoją opinię.

 

Oceń mój artykuł
Średnia: 4.67 (6 oceny)
Dziękujemy za ocenę naszego artykułu!
Szymon Barczak
Szymon Barczak
Ekspert kariery w InterviewMe. W swoich tekstach dzielę się wiedzą o tym, jak pisać skuteczne CV i listy motywacyjne, i jak radzić sobie na rozmowach kwalifikacyjnych, żeby dostać pracę.
Linkedin

Podobne artykuły

Program do pisania CV - stwórz CV online i pobierz PDF w 5 minut!

Program do pisania CV - stwórz CV online i pobierz PDF w 5 minut!

Użyj programu do pisania CV, aby szybko stworzyć życiorys, który zainteresuje pracodawcę. W tej aplikacji znajdziesz praktyczne porady, ponad 350 szablonów do wypełnienia, wykadrujesz i dodasz do CV zdjęcie oraz pobierzesz dokument w PDF. Napiszesz także CV np. po angielsku.