Moje konto
Ile zarabia piekarz? Jak nim zostać? — praca w Polsce i za granicą

Ile zarabia piekarz? Jak nim zostać? — praca w Polsce i za granicą

Szymon Barczak
Szymon Barczak
Ekspert kariery

Piekarz—

 

Jedna z najstarszych profesji na świecie.

 

Dodatkowo, wydaje się, że to jeden z tych zawodów, które przetrwają jeszcze długo.

 

A co jeśli powiem Ci, że spożycie chleba w Polsce spada z roku na rok, a tradycyjne metody wypieku zastąpiła masowa produkcja?

 

Czy oznacza to, że zawód piekarza, który ma w Polsce nawet swoje własne święto (dzień piekarza), jest skazany na wymarcie?

 

W tym artykule dowiesz się:

 

  • jak zostać piekarzem i czy warto
  • ile zarabia piekarz
  • gdzie szukać pracy, która da satysfakcję
  • czy piekarz to zawód z przyszłością
  • jak napisać CV piekarza.

 

Profesjonalne CV tylko z kreatorem CV. Gotowe, czytelne szablony. Podpowiedzi w trakcie pisania. Wypełniasz, pobierasz i wysyłasz do pracodawcy lub drukujesz. Sprawdź!

 

cv

Zobacz inne wzory, stwórz CV oraz list motywacyjny i pobierz dokumenty w PDF tutaj

 

Oto opinia Gosi — jednej z użytkowniczek naszego kreatora:

 

Dzięki takiemu świetnemu CV i listowi dostałam super pracę bardzo szybko!

 

Stwórz CV teraz

 

1

Jak zostać piekarzem?

 

Rynek piekarski zmienił się przez ostatnie dziesięciolecia tak samo jak handel.

 

Masowy konsument zakupy spożywcze robi najczęściej w dyskontach czy hipermarketach. W tych miejscach sprzedaje się jednak nie świeży chleb, a rozmrażane pieczywo.

 

Co więcej—

 

W ciągu ostatnich 30 lat spożycie chleba na osobę w Polsce spadło o ponad połowę!

 

Piekarnie zaczęły ciąć koszta, a zawód ten zmienił się nie do poznania.

 

Piekarzem można zostać bez żadnego wykształcenia. Wystarczy przygotować CV i można pójść prosto do piekarni. Wymagana jest książeczka sanepidowska. Doświadczenie w gastronomii mile widziane.

 

Większość piekarni przygotowuje chleby z półproduktów, co nie jest specjalnie skomplikowane. Sieciówki nauczą wszystkiego. Niestety niewiele ma to wspólnego z tradycyjnymi metodami pieczenia chleba.
Maciej Dzionk
Maciej Dzionk
Zawodowy piekarz

 

Zebranie pierwszych doświadczeń zawodowych w sieciówce jest jakimś pomysłem na start.

 

Niemniej—

 

To nie w takich miejscach będziesz piekł chleby tak, jak robią to mistrzowie!

 

Nie po to rozważasz wejście na ścieżkę zawodową piekarza, aby jedynie łączyć ze sobą półprodukty. To tak jakby kucharz pracował w McDonald’s i odgrzewał jedynie gotowe kotlety.

 

Najlepszym miejscem pracy dla piekarza z pasją jest mała piekarnia bio lub ekologiczna. W takich miejscach chleb wypieka się z naturalnych składników. Końcowy produkt jest wartościowy, dlatego ma się większą satysfakcję z pracy. Oprócz tego można zdobyć dużo doświadczenia zawodowego.
Maciej Dzionk
Maciej Dzionk
Zawodowy piekarz

 

Zatem—

 

Możesz rozważyć zdobycie formalnego wykształcenia i odpowiednich tytułów w zawodzie.

 

To one pomogą Ci wyróżnić się na rynku pracy, by ostatecznie trafić do najlepszych piekarni. Tych, które wypiekają chleby tradycyjnymi metodami z użyciem naturalnych składników.

 

A więc, jak wygląda droga do zawodu?

 

Jeśli stoisz przed wyborem szkoły średniej, możesz zdecydować się na szkołę branżową I stopnia w zawodzie piekarz. Nauka w takiej szkole trwa 3 lata.

 

Po ukończeniu szkoły branżowej, możesz podejść do egzaminu zawodowego. Umożliwi Ci on uzyskanie kwalifikacji TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich.

 

Przykłady szkół branżowych w zawodzie piekarz

 

 

Jeśli jesteś już dorosły, możesz wybrać kurs zawodowy. Trwa on półtora roku. Po jego ukończeniu możesz podejść do tego samego egzaminu i uzyskać te same kwalifikacje.

 

Przykładowe kursy w zawodzie piekarz

 

 

Uzyskanie kwalifikacji TG.03. umożliwia podejście do kolejnego egzaminu — czeladniczego. Zaliczenie egzaminu czeladniczego nada Ci tytuł czeladnika w zawodzie piekarza.

 

Następnie po trzech latach przepracowanych w zawodzie piekarza, możesz podejść również do egzaminu na mistrza. Egzamin zawodowy organizowany jest w porozumieniu z Centralną Komisją Egzaminacyjną. Egzaminy czeladnicze i mistrzowskie organizują natomiast lokalne Izby Rzemieślnicze.

 

Znajdź najbliższą siebie Izbę Rzemieślniczą i zgłoś się po więcej szczegółów na temat egzaminów na czeladnika i mistrza.

 

Izby Rzemieślnicze w Polsce — przykłady

 

 

Jak widzisz — droga do osiągnięcia mistrzostwa w zawodzie piekarza nie jest krótka. Pytanie zatem, czy na pewno warto?

 

Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, ile zarabia piekarz.

 

Nie wiesz, czy piekarz to zawód dla Ciebie? Poznaj zawody przyszłości oraz dowiedz się, jak wybrać pracę, która do Ciebie pasuje.

 

2

Ile zarabia piekarz w Polsce i za granicą?

 

Jak podaje serwis Wynagrodzenia.pl, przeciętne wynagrodzenie w zawodzie piekarza wynosi 2910 zł brutto.

 

Jest to około 2100 zł na rękę przy umowie o pracę.

 

Praca w piekarni — opinie

 

Zarobki nie powalają i na pewno nie wynagradzają trudu związanego z tą pracą. Piekarz pracuje głównie w nocy lub wieczorami. Jest to praca dla nocnych marków.
Maciej Dzionk
Maciej Dzionk
Zawodowy piekarz

 

Nie można zapominać, że piekarze pracują również w weekendy i święta!

 

Warto także pamiętać, że w piekarni pracują nie tylko piekarze. Przykładowo niektóre piekarnie zatrudniają na akord osoby do pakowania chleba.

 

Niestety, większość opinii na temat pracy w piekarni, które można znaleźć w internecie, mówią jasno: wyzysk, ciężka praca, brak odpoczynku. Pod tym względem trud pracy zbliżony jest do branży gastronomicznej, np. pracy kucharza.

 

Oczywiście należy pamiętać, że zarobki piekarza mogą różnić się w zależności od miejsca zamieszkania czy piekarni, w której pracuje.

 

Piekarnie wymagające większych kwalifikacji (np. zajmujące się pieczeniem chlebów naturalnych) mogą oferować wyższe zarobki. Mogą one osiągać pułap 4000-6000 zł brutto.

 

Na zdecydowanie lepsze zarobki mogą liczyć piekarze, którzy zdecydowali się na emigrację.

 

Choć zarobki piekarza w Niemczech czy Norwegii są dość przeciętne w porównaniu do innych zawodów, to w tych krajach umożliwiają życie na o wiele wyższym poziomie niż w Polsce.

 

Piekarz w Niemczech zarabia około 1700-2400 euro brutto miesięcznie w zależności od miejsca pracy. Podobnie sytuacja ma się z pracą w takich krajach jak Norwegia, gdzie piekarz może liczyć na 3000 euro brutto miesięcznie.

 

Innym sposobem, który pozwoli piekarzowi osiągnąć lepsze zarobki, jest założenie własnej piekarni. Niestety, w tym przypadku na start należy liczyć się z inwestycją rzędu co najmniej kilkadziesiąt tysięcy. Należy mieć również na względzie, że prowadzenie własnej działalności gospodarczej nie jest wcale takie proste.

 

W Polsce też można dobrze zarobić. Nie wierzysz? Sprawdź: Zarobki w Polsce — ranking zawodów [TOP10]

 

3

Gdzie szukać pracy jako piekarz?

 

Rynek pracy dla piekarzy zmienił się bezpowrotnie. Tradycyjne metody pieczenia chleba odeszły w większości piekarni do lamusa. Dziś chleb się produkuje — tanio i szybko.

 

Zawód piekarza powoli wymiera. Współczesny masowy sposób wyrabiania produktów piekarskich zabił całą kulturę piekarniczą.
Maciej Dzionk
Maciej Dzionk
Zawodowy piekarz

 

Nie oznacza to jednak, że piekarz nie znajdzie pracy. Wbrew pozorom wciąż jest zapotrzebowanie na pieczywo, a niektóre piekarnie mają problem by znaleźć chętnych do pracy.

 

Pomimo malejącego spożycia chleba, wciąż ⅓ z nas kupuje chleb codziennie. Odnosimy się również pozytywnie do zmian pieczywa w zakresie składu. Cenimy sobie pieczywo dobre dla zdrowia.

 

To powoduje, że cztery na pięć piekarni radzi sobie dobrze na rynku.

 

Ogłoszeń w sieci jest sporo, zarówno do pracy w Polsce, jak i za granicą.

 

Piekarz — oferty pracy w Polsce znajdziesz tutaj:

 

 

A co jeśli rozważasz pracę za granicą? Piekarz w Europie Zachodniej może liczyć na lepszy standard życia. Sprawdź oferty i zarobki.

 

Praca za granicą dla piekarza — oferty:

 

 

Jesteś na poważnie zainteresowany emigracją zarobkową? Koniecznie zapoznaj się z poradnikiem: Praca za granicą — jak szukać i dokąd wyjechać?

 

4

Jak napisać CV piekarza?

 

W tym zawodzie liczy się doświadczenie i umiejętności. Twoje CV musi jasno mówić, że je posiadasz.

 

Jeśli nie posiadasz żadnego doświadczenia zawodowego, sprawdź nasz poradnik: Pierwsze CV bez doświadczenia — jak napisać?

 

1. Dopasuj CV i list motywacyjny.

 

Pamiętaj, żeby Twoje CV odpowiadało ofercie pracy, na którą aplikujesz. Oferty różnią się wymaganiami. Nie wysyłaj tego samego CV do każdego pracodawcy. Poświęć kilka dodatkowych minut, aby dopracować swoje CV. Zyskasz sporo w oczach potencjalnego pracodawcy. Tutaj dowiesz się, jak to zrobić: Praktyczne przykłady, jak dostosować CV do oferty pracy.

 

2. Dodaj podsumowanie zawodowe.

 

Podsumowanie zawodowe przyciąga uwagę potencjalnych pracodawców oraz rekruterów. To świetny sposób na wyróżnienie się z grona innych kandydatów, gdyż wciąż niewielu z nich dodaje ten element do swojego CV. Sprawdź, jak zrobić to dobrze: Podsumowanie i cele zawodowe [wzór].

 

3. Stosuj konkrety do opisania doświadczenia.

 

Nie pisz ogólników w stylu jestem sumienny czy potrafię pracować pod presją czasu. Takie informacje do CV wpisuje większość osób. Zamiast tego pozwól, aby to doświadczenie mówiło o Twoich umiejętnościach. Wskazówki znajdziesz tutaj: Jak opisać doświadczenie zawodowe? [porady eksperta].

 

4. Spersonalizuj list motywacyjny.

 

Nie powielaj zawartości swojego CV w liście motywacyjnym. Wykorzystaj ten format do tego, aby opowiedzieć o sobie, swojej motywacji do wykonywania zawodu i pracy w konkretnym miejscu. Dzięki temu zrobisz jeszcze lepsze wrażenie. Tu znajdziesz wskazówki: Jak napisać dobry list motywacyjny? [wzór + instrukcja]

 

5. Zadbaj o poprawność i czytelność CV.

 

Każdemu zdarzają się błędy. W Twoim CV piekarza też się one pojawią. Dlatego koniecznie przeczytaj je dwukrotnie przed wysłaniem do pracodawcy. Pamiętaj także o czytelności. Nie pisz zbyt dużo, to nie konkurs literacki. Minimum słów, maksimum treści. Zastosuj również przejrzysty szablon do swojego CV.

 

Czytelne i profesjonalne CV w 5 minut. Sprawdź kreator CV!

 

dietetyka cv

Zobacz inne szablony, stwórz CV i pobierz dokument w PDF tutaj

 

Czy po przeczytaniu tego artykułu zmieniłeś swój pogląd na zawód piekarza? Chcesz nadal zostać piekarzem, a może zmieniłeś zdanie? Daj znać, co uważasz na ten temat. Czekamy na Twój komentarz.

 

Oceń mój artykuł
Średnia: 4.75 (4 oceny)
Dziękujemy za ocenę naszego artykułu!
Szymon Barczak
Szymon Barczak
Ekspert kariery w InterviewMe. W swoich tekstach dzielę się wiedzą o tym, jak pisać skuteczne CV i listy motywacyjne, i jak radzić sobie na rozmowach kwalifikacyjnych, żeby dostać pracę.
Linkedin Website

Podobne artykuły

Program do pisania CV - stwórz CV online i pobierz PDF w 5 minut!

Program do pisania CV - stwórz CV online i pobierz PDF w 5 minut!

Użyj programu do pisania CV, aby szybko stworzyć życiorys, który zainteresuje pracodawcę. W tej aplikacji znajdziesz praktyczne porady, ponad 350 szablonów do wypełnienia, wykadrujesz i dodasz do CV zdjęcie oraz pobierzesz dokument w PDF. Napiszesz także CV np. po angielsku.