Starbucks
Praca w Starbucks - co musisz wiedzieć?
Profil firmy
Kawiarnie Starbucks
AmRest i Starbucks
W Starbucks kochamy to, co robimy!
Dlaczego? Bo Starbucks to nie tylko pyszna kawa. To świat nieograniczonych możliwości, w którym każdy znajdzie coś dla siebie.
Użyj naszego kreatora CV, w którym znajdziesz gotowe szablony
do uzupełnienia, wskazówki oraz przykłady. Stwórz swoje CV teraz.
Starbucks w Polsce i na świecie
1971 r.
Powstaje pierwsza kawiarnia Starbucks na Pike Place Market w Seattle.
7 kwietnia 2009 r.
AmRest otwiera pierwszą kawiarnię w Polsce na warszawskim Nowym Świecie.
1 grudnia 2018 r.
Zespół Starbucks Polska liczy już aż 1000 osób!
Kariera w Starbucks - zarobki, benefity, rozwój pracowników
Dołączając do Starbucks staniesz się częścią globalnej firmy - AmRest - co oznacza dla Ciebie nieograniczone możliwości rozwoju!
W ramach struktur operacyjnych Starbucks możesz rozwijać się jako:
Pracownik Kawiarni (Barista) - Jako Pracownik Kawiarni odpowiedzialny będziesz za dostarczenie naszym gościom wyjątkowej, szybkiej obsługi, wyśmienitej jakości produktów oraz utrzymanie kawiarni w idealnej czystości. Staniesz się częścią naszego zespołu, któremu każdego dnia przyświecają dwa cele: dzielić się z przyjaciółmi wspaniałą kawą i uśmiechem inspirować innych!
Barista Trener - jest trenerem nowozatrudnionych Baristów. Dba o satysfakcję naszych gości i doskonałą obsługę.
Młodszy Kierownik Zmiany (Key Partner) - Chciałbyś pracować jako Barista, jednocześnie ucząc się zarządzania zespołem i rozwijając swoje umiejętności managerskie? To stanowisko idealne dla Ciebie! Dołączysz do zespołu Kierowników Zmiany Starbucks, a Twoim zadaniem będzie sprawienie, by nasi Goście wychodzili z kawiarni niezmiernie zadowoleni. We współpracy z innymi managerami będziesz odpowiadał za codzienne funkcjonowanie kawiarni zgodnie ze standardami Starbucks.
Kierownik Zmiany - jest odpowiedzialny za jeden z dwóch obszarów: Product lub Facility. Product Manager dba o najwyższą jakość produktów i stoi na straży standardów ich przygotowywania. Planuje dostawy, analizuje sprzedaż oraz osiągane wyniki. Rolą Facility Managera jest czuwanie nad tym, aby kawiarnia prezentowała się z jak najlepszej strony. Dba on o przestrzeganie standardów czystości, poprawne działanie sprzętu znajdującego się w kawiarni oraz buduje relacje z konserwatorami. Planuje również koszty stałe oraz analizuje osiągane wyniki. Kierownicy Zmiany prowadzą szkolenia dla Partnerów dotyczące ich obszarów odpowiedzialności, a także prowadzą zmianę i pracują za barem, codziennie dbając o jak najlepszą atmosferę.
Zastępca Kierownika Kawiarni - to w Starbucks tzw. People Manager, czyli osoba odpowiedzialna za naszych Partnerów. Jego głównym zadaniem jest budowanie zespołu, szkolenie i motywowanie, dzięki czemu obsługa gości w kawiarni jest na najwyższym poziomie. People Manager dąży do zatrudniania jak najlepszych osób na właściwe stanowiska. Rekrutuje Partnerów, którzy zarażają uśmiechem i przekazują naszym gościom swoją pozytywną energię. Odpowiedzialny jest również za tworzenie grafików, planowanie i kontrolę kosztów pracy, a także analizę osiąganych wyników. Prowadzi zmiany, pracuje za barem i buduje atmosferę pracy w swojej kawiarni. Kluczem do jego sukcesu jest doskonałe poznanie wszystkich Partnerów.
Kierownik Kawiarni - zapewnia doskonałą obsługę klienta i najwyższej jakości produkt, przy zachowaniu optymalnych kosztów. Jego zadania koncentrują się na dwóch obszarach: budowaniu sprzedaży oraz relacji z Gośćmi. Kierownik Kawiarni odpowiada za lokalny marketing spójny z działaniami brandu i strategią firmy AmRest. Buduje relacje i angażuje się we współpracę z lokalną społecznością. Jego obowiązkiem jest także planowanie wysokości sprzedaży, analiza wyników oraz ciągłe poszukiwanie nowych rozwiązań. Kierownik Kawiarni stale rozwija się i dba o ciągły rozwój swojego zespołu. Większość swojego czasu pracy spędza wraz ze swoimi Partnerami za barem, gdzie każdego dnia dba o zadowolenie swoich gości.
Kierownik Regionalny - odpowiada za kilka kawiarni pod względem sprzedaży i zarządzania zespołem. Jego rolą jest stawianie nowych wyzwań przed managerami w regionie i ciągłe ich motywowanie. Prowadzi szkolenia i rozwija swój zespół, a także odpowiada za otwieranie nowych kawiarni i rekrutację menedżerów.
Dyrektor Regionalny - jest liderem jednego lub więcej rynków Starbucks i jest odpowiedzialny za dostarczanie doskonałości operacyjnej i zapewnienie naszym doświadczeń na najwyższym poziomie.
Brand Prezydent - zarządza kawiarniami Starbucks należącymi do AmRest. Kieruje wszystkimi rynkami w zakresie operacji, strategii i rozwoju organizacji.
Nazywamy naszych pracowników Partnerami, ponieważ jesteśmy dla siebie nawzajem wsparciem i dążymy do osiągania wspólnych celów. Razem realizujemy misję Starbucks i jesteśmy częścią nie tylko lokalnej społeczności, ale marki, której nazwę znają wszyscy na całym świecie.
Partnerzy spędzają czas w naszych kawiarniach nawet w wolnych chwilach. Przyciąga ich tutaj nasza niezwykła atmosfera, którą również sami tworzą.
Kasia Joniec - Kierownik Regionalny, Bukareszt
Swoja przygodę w Starbucks zaczęłam 8 lat temu jako Barista, kiedy po pierwszym roku studiów szukałam wakacyjnego zajęcia. Ponieważ była to moja pierwsza praca, już od początku byłam pozytywnie zaskoczona przyjęciem mnie do zespołu – coffee tasting przygotowany przez mojego Store Managera, z wieloma kawowymi ciekawostkami zapamiętałam do dziś. Starbucks od początku był dla mnie trzecim (a często nawet pierwszym) miejscem i pozwolił mi rozwinąć się zawodowo, a dzięki poznaniu każdego obszaru w strukturze kawiarni, dziś mogę dzielić się moja wiedza i doświadczeniem z innymi partnerami.
To co cenie sobie najbardziej w marce to zdecydowanie ludzie – przez ostatnie 8 lat spotkałam wiele osób, które inspirowały mnie do bycia lepszym, motywowały do wyjścia poza strefę komfortu i dziś są moimi przyjaciółmi nie tylko w pracy, ale tez w życiu prywatnym.
To co łączy Starbucks i Amrest to dla mnie zdecydowanie nasza kultura Wszystko Jest Możliwe i sama wielokrotnie byłam częścią dokonywania „niemożliwego” 😊 Ale to za co najbardziej lubię prace w Starbucks to fakt, że pozwala mi spełniać marzenia. Dziś mieszkam w Bukareszcie i pracuje jako District Manager, łącząc prace z moja największa pasja – podróżowaniem. I jestem przekonana, że to nie koniec mojej zawodowej ścieżki!
Asia Kozik - Kierownik Kawiarni, Warszawa
Moja kariera w gastronomii rozwinęła się w Londynie, gdzie przez prawie 6 lat prowadziłam małą kawiarenkę przy bardzo ruchliwej High Street.
Już wtedy wiedziałam, że praca z ludźmi a przy tym parzenie dobrej kawy to jedyne co chce w życiu robić 😊. Goście odwiedzający nasze miejsce każdego dnia, koledzy pracujący ze mną za barem i kawiarnia tętniąca życiem! Polubiłam to szybkie tempo. Po wielu latach zdecydowaliśmy się z mężem i córką wrócić do Polski i to, czego najbardziej się obawiałam to fakt, że moje doświadczenie za granicą nie zostanie docenione w kraju. Mimo ukończonych studiów z zarządzania obawiałam się, że będę musiała wszystko zaczynać od początku, a stawka, jaką dostanę na początek będzie bardzo niska.
Ale będąc optymistką, jeszcze przed wyjazdem opowiadałam wszystkim w Anglii, że jeśli pracować w Polsce, to tylko w Starbucks. Dlaczego? To bardzo proste: jestem osobą roześmianą, pozytywnie nastawioną do życia i nie lubiącą się nudzić w pracy, a właśnie tak postrzegałam pracowników Starbucks’a na całym świecie. Po przyjeździe do kraju od razu wysłałam CV do Starbucks, nie wiedząc do końca czy będzie to miejsce dla mnie, ale bardzo, bardzo chciałam się dostać.
Po kilku rozmowach z Olgą, z działu rekrutacji okazało się, że mnie chcą 😊 Nawet nie wiecie, jak się cieszyłam! Warunki zaproponowane mi na początku były super, więc z największą radością 1 lutego 2017 podpisałam umowę i rozpoczęłam pracę dla Starbucks Polska.
Od tego czasu minęły już prawie 2 lata - jestem Store Managerem i mogę śmiało powiedzieć, że nigdy w życiu, nawet na studiach, nie nauczyłam się tak wiele o biznesie jak tutaj, i to tak szybko.
Ciągle staje naprzeciw nowych wyzwań, a zmiana, to moje drugie imię 😉 Ale nie zamieniłabym tego na nic innego!
Szkolę, zatrudniam, prowadzę swoją kawiarnię, a przy tym mam najlepszy zespół, jaki można sobie wymarzyć!
Pozdrawiam i do zobaczenia w Starbucks - za barem 😉
Monika Wasilewska – Zastępca Kierownika Kawiarni, Szczecin
Do Starbucks trafiłam ponad 3 lata temu. Na początku była to dla mnie praca dodatkowa, dzięki której mogłam dorobić na studiach. Jednak nie spodziewałam się, że spotkam na swojej drodze tylu wspaniałych ludzi, pełnych pasji i uśmiechu. Starbucks dla mnie to miejsce, które nie jest tylko pracą, ale również miejscem spotkań z przyjaciółmi, rozmowy z gośćmi - poznawanie nowych ludzi i wspaniała atmosfera każdego dnia.
Praca w Starbucks dała mi bardzo dużą możliwość rozwoju i nauki. Zaczynałam jako Barista, mój rozwój w firmie był bardzo dynamiczny, szybko awansowałam na stanowisko Młodszego Kierownika Zmiany. W przeciągu kolejnego roku miałam możliwość awansowania na kolejne dwa stanowiska: Kierownika Zmiany i Zastępcę Kierownika Kawiarni, co było nie lada wyzwaniem. Aktualnie jestem w trakcie szkolenia na Kierownika Kawiarni J Wszystko dzięki ludziom, którzy obdarzyli mnie zaufaniem i we mnie wierzyli oraz wsparciu, jakie dostałam w tym czasie.
Obecnie w swojej kawiarni prowadzę obszar People Managera - zajmuje się rekrutacją, rozwojem innych oraz szkoleniami. Największą radość sprawia mi wspieranie partnerów w ich rozwoju oraz patrzenie na ich sukcesy. Idąc do pracy największą dawkę energii dają mi ludzie, z którymi mam przyjemność pracować oraz goście, którzy do nas przychodzą nie tylko po kawę.
Każdego dnia mamy dwa cele: dzielimy się wspaniałą kawą z przyjaciółmi i sprawiamy, że świat staje się lepszym miejscem. Tak było, kiedy otworzyliśmy pierwszą kawiarnię Starbucks w 1971 roku i tak jest dzisiaj.
Chciałbyś rozwijać swoją pasję do kawy? Wstąp do programu Starbucks Coffee Master!
Każdy z naszych Baristów rozpoczynając z nami pracę przechodzi przez 3-tygodniowe szkolenie, przygotowujące go do pracy. Osoby chętne do tego, aby jeszcze dokładniej zgłębić tajniki świata kawy mogą przystąpić do programu Coffee Master. Jako Coffee Master poznasz alternatywne metody parzenia kawy, a także dowiesz się więcej o samych ziarnach i sposobie ich przygotowywania. Zostaniesz mistrzem latte art., a dzięki szerokiej wiedzy będziesz przeprowadzał inspisujące degustacje kawy dla naszych gości i swojego zespołu.
Każdego roku w Starbucks najlepsi Bariści z każdego kraju walczą o miano Championa. Starbucks Barista Championship to doskonała okazja do wymiany doświadczeń i dobrej zabawy z ludźmi, których łączy pasja do kawy.
Rekrutacja w Starbucks krok po kroku
1. Rozmowa telefoniczna
2. Spotkanie z Zastępcą Kierownika Kawiarni
3. Spotkanie z Kierownikiem Kawiarni
4. Decyzja
*etapy rekrutacji mogą różnić się w zależności od lokalizacji, do której aplikujesz;
1. Rozmowa telefoniczna z HR
2. Wypełnienie testów kompetencyjnych
3. Wywiad pogłębiony z HR
4. Spotkanie z Kierownikiem Regionalnym
5. Decyzja
*etapy rekrutacji mogą różnić się w zależności od stanowiska, na które aplikujesz;
Co powinieneś wiedzieć o rekrutacji w Starbucks?
Starbucks jest doskonałym miejscem zarówno dla osób szukających swojej pierwszej pracy, jak i doświadczonych, ceniących dalszy rozwój.
Niezależnie od stanowiska, na które aplikowałeś, postaramy się, aby proces rekrutacji do Starbucks był dla Ciebie przyjemnym doświadczeniem😊
Oferty pracy Starbucks, na które możesz zaaplikować:
Starbucks — Kontakt do firmy
Olga Wettler
Global Employer Branding & Recruitment Manager
Chcesz pracować w Starbucks? Napisz do mnie :)
LinkedIn